Nyheter

Plateanmeldelse: Egil Kapstad Live at Molde Jazz

CD: Egil Kapstad. Live at Molde Jazz.
Ponca jazz records.

Hilde Hefte har i samarbeid med NRK lett i gamle arkiver og gjenfunnet denne perlen av en solokonsert fra Egil Kapstads hender tilbake i 1997. 8 låter, koblet med egne introduksjoner, er en skatt av dimensjoner. Den bekrefter hvor suveren Kapstad var bak tangentene.

Hele 400 sider måtte til for å liste opp all NRK-aktivitet til Kapstad. I tillegg kommer all annen produksjon med plater, arrangering, komponering og mye mer. Men han holdt kun to solo-konserter i løpet av sitt liv. Konserten på Moldejazz er den eneste som er lydfestet.

Selv fikk jeg for alvor opp øynene for Kapstad da jeg overvar hans bestillingsverk Epilog på Vossa-jazz i 1989. Og jeg glemmer ikke følelsen av brilliants da hans første trio-plate Cherokee kom. I solo-settingen spiller han med løsere jakke. Konserten er en hyllest til «musikk, musikere og komponister» som han selv sier, også utenfor jazzens domene. Komposisjoner av klassiske utøvere glir over i åndsverk fra jazzutøvere som Bill Evans og Ellington. Kapstad demonstrere med eleganse en gang for alle slektskap innen musikken.

Kapstads musikalitet, blandet med en frapperende teknikk, gjorde han i stand til å uttrykke hengivenhet og lidenskap ved pianoet. Hans unike fingerferdighet lokker frem variasjoner i styrkeforhold, temposvingninger, distinkthet og klarhet, evne til å bøye toner og til små subtile overraskelser. Så renslig, slik en umiddelbar ro, hvilken estetisk nytelse og følelsen av å være til stede i livet. Til tider inntagende vakkert fra en av harmonienes mestre.

Denne platen kommer til å følge oss fremover, og for mange blir det nok årets plate. En flott lyd er med på å løfte produksjonen – helt i tråd med innholdet. Takk til Hilde Hefte og NRK som har gjort jobben med å gjøre konserten tilgjengelig.

Frank Kvarstein Des.-20.

Fra forsiden

Nyheter

Grammyprisvinner Maria Schneider til Arendalsuka

Onsdag 17. aug. Kl. 13.30: Samtale: Maria Schneider i samtale med Bendik Hofseth. Bakgården i Arendal. Kl. 21.00: Konsert. Data Lords. Maria Schneider & Oslo Jazzensemble. Arendal kulturhus. Som ung jobbet den doble Grammy-vinneren 2021 for jazzikonet Gil Evans. I voksen alder har hun samarbeidet med både David Bowie og New York Philharmonic. Men det […]

Nyheter

Canal Street-festivalen 2022 i Arendal nærmer seg!

Årets utgave av Canal Street er den 26. i rekken. Den fire dager lange festivalen starter onsdag 27. og avsluttes lørdag 30. juli og rommer er rekke konserter hver dag på store og mindre scener i og rundt Arendal. Noen av scenene av det mer spesielle og spektakulære slaget. Det har blitt et varemerke for […]