Nyheter

Plateanmeldelse: Egil Kapstad Live at Molde Jazz

CD: Egil Kapstad. Live at Molde Jazz.
Ponca jazz records.

Hilde Hefte har i samarbeid med NRK lett i gamle arkiver og gjenfunnet denne perlen av en solokonsert fra Egil Kapstads hender tilbake i 1997. 8 låter, koblet med egne introduksjoner, er en skatt av dimensjoner. Den bekrefter hvor suveren Kapstad var bak tangentene.

Hele 400 sider måtte til for å liste opp all NRK-aktivitet til Kapstad. I tillegg kommer all annen produksjon med plater, arrangering, komponering og mye mer. Men han holdt kun to solo-konserter i løpet av sitt liv. Konserten på Moldejazz er den eneste som er lydfestet.

Selv fikk jeg for alvor opp øynene for Kapstad da jeg overvar hans bestillingsverk Epilog på Vossa-jazz i 1989. Og jeg glemmer ikke følelsen av brilliants da hans første trio-plate Cherokee kom. I solo-settingen spiller han med løsere jakke. Konserten er en hyllest til «musikk, musikere og komponister» som han selv sier, også utenfor jazzens domene. Komposisjoner av klassiske utøvere glir over i åndsverk fra jazzutøvere som Bill Evans og Ellington. Kapstad demonstrere med eleganse en gang for alle slektskap innen musikken.

Kapstads musikalitet, blandet med en frapperende teknikk, gjorde han i stand til å uttrykke hengivenhet og lidenskap ved pianoet. Hans unike fingerferdighet lokker frem variasjoner i styrkeforhold, temposvingninger, distinkthet og klarhet, evne til å bøye toner og til små subtile overraskelser. Så renslig, slik en umiddelbar ro, hvilken estetisk nytelse og følelsen av å være til stede i livet. Til tider inntagende vakkert fra en av harmonienes mestre.

Denne platen kommer til å følge oss fremover, og for mange blir det nok årets plate. En flott lyd er med på å løfte produksjonen – helt i tråd med innholdet. Takk til Hilde Hefte og NRK som har gjort jobben med å gjøre konserten tilgjengelig.

Frank Kvarstein Des.-20.

Fra forsiden

Nyheter

Terrassejazz på Evje kommende helg!

CD: Egil Kapstad. Live at Molde Jazz. Ponca jazz records. Hilde Hefte har i samarbeid med NRK lett i gamle arkiver og gjenfunnet denne perlen av en solokonsert fra Egil Kapstads hender tilbake i 1997. 8 låter, koblet med egne introduksjoner, er en skatt av dimensjoner. Den bekrefter hvor suveren Kapstad var bak tangentene. Hele […]