Nyheter

Plateanmeldelse: Egil Kapstad Live at Molde Jazz

CD: Egil Kapstad. Live at Molde Jazz.
Ponca jazz records.

Hilde Hefte har i samarbeid med NRK lett i gamle arkiver og gjenfunnet denne perlen av en solokonsert fra Egil Kapstads hender tilbake i 1997. 8 låter, koblet med egne introduksjoner, er en skatt av dimensjoner. Den bekrefter hvor suveren Kapstad var bak tangentene.

Hele 400 sider måtte til for å liste opp all NRK-aktivitet til Kapstad. I tillegg kommer all annen produksjon med plater, arrangering, komponering og mye mer. Men han holdt kun to solo-konserter i løpet av sitt liv. Konserten på Moldejazz er den eneste som er lydfestet.

Selv fikk jeg for alvor opp øynene for Kapstad da jeg overvar hans bestillingsverk Epilog på Vossa-jazz i 1989. Og jeg glemmer ikke følelsen av brilliants da hans første trio-plate Cherokee kom. I solo-settingen spiller han med løsere jakke. Konserten er en hyllest til «musikk, musikere og komponister» som han selv sier, også utenfor jazzens domene. Komposisjoner av klassiske utøvere glir over i åndsverk fra jazzutøvere som Bill Evans og Ellington. Kapstad demonstrere med eleganse en gang for alle slektskap innen musikken.

Kapstads musikalitet, blandet med en frapperende teknikk, gjorde han i stand til å uttrykke hengivenhet og lidenskap ved pianoet. Hans unike fingerferdighet lokker frem variasjoner i styrkeforhold, temposvingninger, distinkthet og klarhet, evne til å bøye toner og til små subtile overraskelser. Så renslig, slik en umiddelbar ro, hvilken estetisk nytelse og følelsen av å være til stede i livet. Til tider inntagende vakkert fra en av harmonienes mestre.

Denne platen kommer til å følge oss fremover, og for mange blir det nok årets plate. En flott lyd er med på å løfte produksjonen – helt i tråd med innholdet. Takk til Hilde Hefte og NRK som har gjort jobben med å gjøre konserten tilgjengelig.

Frank Kvarstein Des.-20.

Fra forsiden

Nyheter

Liljas jazzverden

I april kommer gitarist Lilja på turné til Agder, Vestfold og Telemark med sin musikk inspirert av musikk fra hele verden. Ni jazzklubber får besøk, og LILJA slipper også en ny låt i forbindelse med turnéen. Jazzen møter verden LILJA  er soloprosjektet til Oddrun Lilja Jonsdottir, en allsidig og nyskapende komponist og gitarist fra Oslo […]

Nyheter

Sørnorsk jazzsenters årsmøte 2024

Styret i stiftelsen Sørnorsk jazzsenter innkaller styret og stiftere til årsmøte. I henhold til vedtektene kan styret også invitere musikere, storband, klubber og festivaler i Agder, Vestfold og Telemark som er medlem i Norsk jazzforum til årsmøtet med tale- og forslagsrett. Vi håper så mange som mulig ønsker å delta! Når: fredag 26. april kl.18-20 […]