Nyheter

Sørnorsk jazzsenter og Scheen jazzorkester inngår samarbeid

Scheen jazzorkester får status som Sørnorskregionens profesjonelle, store jazzensemble.

Sørnorsk jazzsenter og Scheen jazzorkester inngår samarbeid:
Samarbeidet innebærer at Scheen jazzorkester får status som Sørnorskregionens (Agder og Telemark) profesjonelle, store jazzensemble for 3-årsperioden 2013 – 2016. Sørnorsk jazzsenter går inn med noe økonomiske midler til driften av ensemblet og bidrar med  administrative tjenester i tillegg til den økonomiske støtten Scheen jazzorkester allerede mottar fra Telemark fylkeskommune, samt støtte til konsert i 2013 fra Skien kommune. Det vil også parallelt bli arbeidet med å skaffe et større og bredere økonomisk fundament for ensemblets drift og virksomhet.

Foto: Dan Riis

 

Bakgrunn for samarbeidet:
Sørnorsk Jazzsenter har i en tid arbeidet med planer og modell for opprettelse av et stort, profesjonelt prosjektbasert jazzensemble i regionen.
Styret i SNJS satte ned en arbeidsgruppe for å utrede ulike alternativer.
Da Scheen jazzorkester ble etablert i 2010, fikk SNJS en henvendelse om mulighetene for hjelp til driften av orkesteret og et mulig samarbeid. SJO sendte senere en søknad å få status som Sørnorsk jazzsenters / regionens profesjonelle store jazzensemble i forbindelse med at jazzsenteret informerte storbandmiljøet om sitt arbeid med disse planene. Etter møtevirksomhet, drøftinger og utredning av alternativer, konkluderte styret i SNJS med å inngå et – i første omgang 3-årig – samarbeid med SJO. Til grunn ligger en samarbeidsavtale som nå er vedtatt og underskrevet av begge parter. Samarbeidet er dermed klart for offentliggjøring. Vi er veldig fornøyd med å ha fått dette på plass! SNJS og SJO ser frem til å ta fatt på den praktiske delen av samarbeidet som altså starter nå.

Hvorfor et stort jazzensemble på profesjonelt nivå i regionen?
Etablering av et stort jazzensemble på profesjonelt nivå i Agder og Telemark-regionen for produksjon og fremføring av primært originalskrevet musikk, har vært et av hoved-satsingsområdene i Sørnorsk jazzsenters Handlingsplan for perioden 2011 – 2014.
Det er flere grunner til at Sørnorsk jazzsenter har prioritert dette.
Formålet med ensemblet er at det skal:

  • Være en drivkraft i kvalitetsutvikling av jazz i Sørnorsk-regionen (Agder og Telemark),
  • Bidra til å skape nye, attraktive konsertproduksjoner,
  • Gi profesjonelle musikere i regionen attraktive arbeidsmuligheter og profesjonelt stimulerende oppgaver.
  • Bidra til rekruttering til jazzmiljøet i regionen.
  • Være hele regionens profesjonelle ensemble og ha hele regionen som sitt virkeområde og nedslagsfelt for fremføring og rekruttering.
  • Hvert år ha konserter og/eller prosjekter i alle tre fylker. Ensemblet eller medlemmer av ensemblet, kan ha samarbeid med andre deler av jazzmiljøet om prosjekter og tiltak som kan stimulere rekruttering og kvalitetsutvikling av jazz i regionen.
  • Være en attraktiv samarbeidspartner også for profesjonelle musikere, komponister og arrangører utenfor regionen og landets grenser og kunne ha konserter utenfor regionen.
  • Holde et høyest mulig profesjonelt musikalsk nivå slik at musikerne ferdighetsnivå ikke begrenser hvilke prosjekter som kan gjennomføres.

Samarbeidet fremover
Scheen jazzorkester har allerede flere produksjoner bak seg; “Innsidehandel 1” med komposisjoner av hele 8 ev ensemblets medlemmer, “Norsk Standard” der ensemblet har arrangert en rekke kjente norske låter som fremføres i samarbeid med vokalist Torun Eriksen og “God tro, feil frakk – lydbok for orkester” med musikk av Rune Klakegg og tekster av Terje Rebolledo Pedersen som nå altså foreligger på CD. Gjennom disse produksjonene har SJO ettertrykkelig vist at det holder et høyt profesjonelt nivå, noe vi håper og tror at Sørnorsk-regionen skal få nyte enda mer godt av i tiden som kommer. Allerede kommende uke under Vinterjazz skal SJO ha 3 konserter med God tro, feil frakk-prosjektet; 05. februar på Cosmopolite i Oslo, 07. februar i Bø Jazzklubb og 08. februar på Sitt Ned Kafé i Skien – og flere nye og spennende prosjekter er under planlegging!

Det er sentralt at Scheen jazzorkester gjennom samarbeidet med Sørnorsk jazzsenter skal være hele regionens profesjonelle, store jazzensemble. I dag består SJO i all hovedsak av musikere hjemmehørende i Grenlandsområdet. Når nye medlemmer og vikarmusikere skal rekrutteres, gjøres det gjennom åpent prøvespill for musikere fra hele regionen (Aust-Agder, Vest-Agder og Telemark). Når det blir aktuelt, legges det vekt på at musikere fra begge Agderfylkene også blir representert i ensemblet.
SJO og SNJS vil i tillegg invitere musikere og komponister fra hele regionen til å komme med forslag til prosjekter for ensemblet.
Sørnorsk jazzsenter og Scheen jazzorkester ser frem til et fruktbart samarbeid til glede for jazzlivet i hele regionen!

Jørn Harald Størkson,
daglig leder i Sørnorsk jazzsenter

Musikerne i Scheen jazzorkester:
Guttorm Guttormsen har vært aktiv som treblåser og komponist siden tidlig på 70-tallet. Han flyttet til Skien fra Mo i Rana, og spilte en sentral rolle i den store jazzblomstringen i Grenland midt på 70-tallet, ikke minst med etableringen av et storband i Skien. Parallelt hadde han stor suksess med GG kvartett. Han var med å starte Telemark Teater, senere Teater Ibsen, hvor han har vært musialsk leder fra starten. Er en av landets mest brukte teaterkomponister.
André Kassen er saksofonist og komponist med mastergrad fra Konservatoriet i Kristiansand. Aktiv i «vanlig» jazzsammenheng og i samarbeid med lydkunstnere som Jan Bang og Erik Honoré.
Jon Øystein Rosland (saksofon) er utdannet ved Berklee og Norges Musikkhøgskole (komposisjon), og holder på med en master i Kristiansand. Har vært distriksmusiker i Sogn og Fjordane og jobber nå ved musikklinja på Skien videregående skole.
Line Bjørnør Rosland (bassklarinett, klarinett) utdannet klarinettist fra Rogaland musikkonservatorium og Norges Musikkhøgskole. Underviser på Skien videregående skole, mye brukt klarinettsolist.
FInn Arne Dahl Hanssen (trompet) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Han spiller i Telemark messingkvintett, og underviser ved Skien videregående skole og kulturskolen i Porsgrunn.
Thomas Johansson (trompet) er utdannet ved Rogaland musikkonservatorium i Stavanger, og jobber som frilans trompetist og trompetlærer. Han spiller i band som «Sasquatch» og «Cortex».
Magne Rutle (trombone) er utdannet ved Rogaland musikkonservatorium og Griegakademiet i Bergen med direksjon, komposisjon og trombone som hovedemner. Han har skrevet et stort antall verk i mange sjangre. Bor nå i Helgeroa og virker som dirigent, komponist og trombonelærer. Spiller i Telemark messingkvintett.
Benedikte Follegg Hol (trombone) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, og er aktiv i mange profesjonelle orkestre. Hun har nylig flyttet tilbake til Skien
Åsgeir Grong (basstrombone) er utdannet ved Norges Musikkhøgskole. Freelance trombonist som spiller mye i forskjellige symfoniorkestre og militærkorps. Driver også eget lydstudio.
Rune Klakegg (piano, gtrekkspill) har vært aktiv som musiker og komponist i det norske jazzmiljøet siden slutten av 70-tallet. Er nå med i «Lonely Woman», «Changes for Mingus» og «Rune Klakegg trio», i tillegg til diverse freelance- oppgaver.
Sondre Stordalen (gitar) utdannet fra Leeds i England, freelance musiker med deltidsjobb i kulturskolen i Skien.
Jan Olav Renvåg (bass) er bosatt på Skarnes, og har et bredt virke som frilansbassist, noe som bringer han i kontakt med militærkorps, discoband og visesangere (for å nevne noe). Han har spilt mye med Geir Lysnes Listening Ensemble.
Audun Kleive (trommer) er en av landets fremste trommeslagere, med et stort internasjonalt renommé. Kjent for samarbeid med bl.a. Jon Balke, Terje Rypdal, Marilyn Mazur og Jan Gunnar Hoff i tillegg til egne prosjekter med bl.a. Christian Wallumrød og Nils Petter Molvær.

Kontakt / ytterligere informasjon: 
Sørnorsk jazzsenter v/ daglig leder Jørn Størkson, tlf. 37 00 55 47 / 45 47 36 86
epost: post@sornorskjazzsenter.no
eller
Scheen jazzorkester v/Rune Klakegg, tlf. 35 53 17 76 / 95 15 74 25
epost; klakeggr@gmail.com
 

 

Fra forsiden

Nyheter

Liljas jazzverden

I april kommer gitarist Lilja på turné til Agder, Vestfold og Telemark med sin musikk inspirert av musikk fra hele verden. Ni jazzklubber får besøk, og LILJA slipper også en ny låt i forbindelse med turnéen. Jazzen møter verden LILJA  er soloprosjektet til Oddrun Lilja Jonsdottir, en allsidig og nyskapende komponist og gitarist fra Oslo […]

Nyheter

Sørnorsk jazzsenters årsmøte 2024

Styret i stiftelsen Sørnorsk jazzsenter innkaller styret og stiftere til årsmøte. I henhold til vedtektene kan styret også invitere musikere, storband, klubber og festivaler i Agder, Vestfold og Telemark som er medlem i Norsk jazzforum til årsmøtet med tale- og forslagsrett. Vi håper så mange som mulig ønsker å delta! Når: fredag 26. april kl.18-20 […]