De fem regionale jazzsentrene har sammen med Norsk jazzforum levert en høringsuttalelse til Kulturutredningen 2014. Enger-utvalget berømmes, og jazzen kommenterer enkelte deler av utredningen som berører musikkfeltet.
De regionale jazzsentrene og Norsk jazzforum berømmer Enger-utvalget for et grundig og relevant utredningsarbeid. Et samlet norsk jazzmiljø stiller seg bak utredningens grunnpremiss om økt innsats på statlig og kommunalt nivå, inkludert øremerking av tilskudd.
Satsingen på det frie feltet ikke tilstrekkelig
Samtidig settes det spørsmålstegn ved Kulturutredingens beskrivelse av «betydelig økning» til det frie feltet. Av økningen på musikkområdet har 55% gått til institusjonene. Jazzen er enig i at det i perioden har vært en positiv utvikling og en markant satsing på det frie feltet, men mener samtidig at satsingen ikke er tilstrekkelig i omfang når man ser på antall utøvere og produksjoner som kjemper om disse midlene sammenlignet med institusjonsfeltet, der et mindre antall utøvere og produksjoner har langt bedre rammevilkår, trygghet og langsiktighet for sin virksomhet.
En bærekraftig kunstnerpolitikk
Som Enger-utvalget påpeker ligger det store kulturpolitiske utfordringer knyttet til kunstnernes levekår, inkludert frilansutøverne fra det frie feltet. Disse utøverne representerer en betydelig kunnskapsressurs, som det samfunnsøkonomisk er uklokt å ikke ta i bruk. Utvalget tilrår å møte utfordringen med en todelt strategi: Å heve kvalitetskravene i eksisterende stipend- og prosjektstøtteordninger så det blir mer til færre, og samtidig styrke virkemiddelbruken som bidrar til at flere kan leve av egne kommersielle inntekter. Jazzen støtter en utvikling i retning av at det ytes mer støtte/større bevilgninger til den enkelte, samtidig som omfanget av tilgjengelige støttemidler øker betydelig. Å pålegge kommunene ansvar for å sikre helårlig drift av scener/spillesteder, samt å engasjere/ansette utøvere fra det frie feltet i relevante posisjoner vil også være viktige virkemiddel.
Flere stillinger og faste ensembler
Det er et sterkt behov for flere stillinger på landsbasis for utøvere fra det frie feltet. Dette behovet mener jazzen effektivt kan møtes gjennom å flytte utvalgte større ensembler innenfor det frie feltet, som kan vise til mangeårig stabil og profesjonell drift, over på fast post. Det symfoniske feltet er ferdig utbygd – i henhold til uttalte ambisjoner om likebehandling av sjangere mener jazzen tiden nå overmoden for et tilsvarende løft for det frie feltet. Et slikt grep vil ha en klar todelt effekt: Det vil gi et klart kvalitetsløft for det frie feltet, gjennom at det gis rom for kunstnerisk utvikling og handlekraft, samtidig som det bidrar til å trygge arbeidsmarkedet for frilansere.
Prioritere kulturelt innhold
Norsk jazzforum og de regionale jazzsentrene stiller seg bak Kulturutredningens konklusjon om at Kulturløftet III bør konsentreres om å fylle kulturhus og scener med innhold. Gode tilbud/større produksjoner innenfor smalere uttrykk/det frie feltet er en mangelvare i dagens helårskonsertmarked, inkludert ”gjenbruk” av bestillingsverk, større festivalproduksjoner og produksjoner for barn og unge. De regionale jazzsentrene kan vise til 15 års erfaring innen turneproduksjon, nasjonalt og internasjonalt, og har spesialkompetanse og apparatet på plass. I samarbeid med Nasjonal jazzscene og Kulturhusnettverket ønsker jazzsentrene å bidra, gitt økte ressurser.
Uenig om kompetansenettverk
I sin høringsuttalelse reagerer de regionale jazzsentrene og Norsk jazzforum på enkelte påstander om kompetansenettverkene. Kulturutredningen gir et inntrykk av at etableringen av regionale kompetansenettverk har vært omstridt, av liten betydning og lite fruktbar. Jazzen finner dette merkelig, ikke minst sett i lys av at evalueringsrapporten fra 2012 konkluderer med det motsatte. Jazzsentrene egen erfaring med kompetansenettverkene er at det er gjennomført mye god aktivitet ved hjelp av begrensede ressurser. En positiv tilleggseffekt ved å arbeide i nettverk er at det er etablert et godt samarbeid med en rekke sjangermiljøer over hele landet, med en rekke nye sjangerkryssende tiltak og prosjekter ut over de rene kompetansehevende tiltakene.
Les hele høringsuttalelsen fra de regionale jazzsentrene og Norsk jazzforum her.
Hentet fra jazzinorge.no. Publisert av Camilla Slaattun Brauer.